CHAT VAQUETA

Hola, Bona Nit

FUNPIVAL - Fundació de la Comunitat Valenciana per la Pilota Valenciana
info@funpival.es 664 654 687
Dijous 15 d'Abril del 2021 a les 17.51 hores. maties oliver
BOTANT I PEGANT: MARRAHÍ

BOTANT I PEGANT arriba al sèptim capítol amb un dels protagonistes de la tornada de les semifinals de la XXXVIII Lliga CaixaBank – Trofeu Diputació de València de raspall. Representant al seu poble, Castelló, un dels rests més carismàtics de l’actualitat: Marrahí.

 

Pregunta. -Com t’inicies en la pilota?

Resposta: La meua iaia viu enfront del trinquet de Castelló. Ma mare treballa en el mercat ambulant i he estat criat pels meus iaios. Quan acabava l’escola, la meua tia em portava al trinquet i després em vaig apuntar a l’escola de pilota.

P. -Un mestre que recordes en especial estima?

R. El primer que vaig tindre va ser Aparicio, però al que més estima tinc és Batiste. Era l’entrenador de l’escola i em tenia molt d’afecte. De fet quan va tancar l’escola, m’ho vaig deixar. Després vaig tornar.

P. -Per què rest i no mitger?

R. Des de xicotet vaig despuntar en eixa posició. En algunes trobades de l’escola he jugat en altra posició, però sempre m’he defensat i m’he acoblat millor al rest. No ho vaig dubtar i no em penedisc. És la posició que més m’agrada.

P. -Recordes la primera volta que vas jugar una segona partida, l’estel·lar?

R. Les primeres van ser a Benigànim i La Llosa de Ranes, però recorde més el debut a Bellreguard. Va ser en 2011. Portava diverses partides despuntant als altres trinquets. Emilio Peris deia «el gitanet trau molt». Em volia molt i pel carisma em va posar amb Coeter II contra Virgi i Sanchis. Vam guanyar per 25-15. Coeter II em va ajudar prou, sabia que nou. Jo la treia forta i ell ho aprofitava. Al rest jo estava més nerviós.

P. -El pilotari que volies ser de menut?

R. No he tingut mai cap al qual seguir. Sempre m’ha agradat Genovés II per la seua elegància. Tot i no ser la meua modalitat, eixes maneres i classe de jugar m’encantava. Igual que son pare, però al que he vist en directe és a ell. Del raspall, m’agradava Waldo perquè despuntava per damunt de tots, encara que sempre volia veure si algú li feia contra. He vist vídeos de partides de Pasqual II i m’agrada molt també. Haguera estat bé que s’enfrontaren els dos. Pense que la forma de jugar de Pasqual II, li haguera fet mal a Waldo. També destaque a Juan, era un superclasse.

P. -El teu colp preferit?

R. Ara mateix, el rebot. No vol dir el que millor desenvolupe. Té la seua complexitat i en el moment en el qual estàs malt col·locat, ja no et deixa fer-lo com toca. En estos últims ho he aprés molt entrenant en Genovés II i altres companys d’escala i corda per defendre eixa pegada. Les pilotes venen com venen de cada colp. Defendre el rebot és el que més em sacia.

P. -El rival més complicat al qual t’has enfrontat?

R. De la meua època ha sigut Moltó. He tocat dues èpoques perquè soc el més major de la nòmina de raspall. He jugat contra molt bons. Per exemple, Punxa. Sempre ha sigut valent i molt de matar. No tenia unes pilotades com Moltó o Ian, però ha sigut batallador. Si m’he de quedar en algú, ha de ser Moltó. Sempre érem ell i jo. Quan Emilio feia partides amb Moro i Coeter II, ambdós estàvem en contra. Té qualitat, classe i una pegada més fàcil que la meua. En general, Moltó és el pilotari que més ha competit en la meua trajectòria esportiva.

P. -I el company amb el qual et trobes més còmode?

R. Tinc bona connexió amb Canari i Sanchis. M’entenc bé en Tonet IV, però i qui no? (riu). No ho dic pel seu moment actual. Té eixe geni jugant, l’espurna, el parlar… M’agrada que parlen, que siguen semblants a mi. Així em connecte.

P. -Una partida per a recordar?

R. La final de la Lliga (amb Josep, el 2014) o de l’Individual (25-15 contra Guadi, el 2014) que vaig aconseguir. No pel títol, sinó per la satisfacció d’haver complit amb l’objectiu de participar i guanyar-lo.

P. -I una per a oblidar?

R. Sempre m’enduc coses bones de cada partida. No soc el més regular, però extrac conclusions per millorar-ho. Jo jugue a pilota per a gaudir, perquè m’agrada i això potser fa que m’oblide del negatiu. Potser hi he estat incòmode en alguna partida, però ni ho recorde.

P. -En quin trinquet jugues més a gust?

R. Jo jugue a gust en Xeraco, m’encanta, i El Genovés, és la meua segona casa. És xicotet, entrene allí molt i et fas a les mesures.

P. -I quin trinquet és menys favorable per a la teua manera de jugar?

R. Crec que ara La Llosa de Ranes. M’ha criat allí i m’encantava jugar, però ara té molts defectes. Eixos errors que la pilota menteix i repunta, a mi em perjudiquen, encara que imagine que a la resta també. No és agradable jugar amb eixos obstacles.

P. -Jugues en guant o sense? Per què?

R.  En l’esquerra, sí. Quan era xicotet sempre jugava amb guant. Em suava la palma, sobretot a l’estiu, i Batiste m’ho recomanava, tenia raó. M’acostumí a jugar amb guant, però quan m’ho vaig deixar i vaig tornar, no me’l ficava. Farà cosa de dos anys, Genovés II m’ho va recordar. La dreta sempre te la prepares a consciència.

P. -Tens alguna mania mentre jugues a pilota?

R. Crec que no.

P. -I algun ritual?

R. Tampoc. Tracte de no eixir del que és habitual en mi, com puga ser la dieta.

P. -Quina és la paraula que més repeteixes durant una partida?

R. Tinc moltes. «Juga ací», «si no pots jo» i blasfemar cada dos per tres.

P. -En el vestidor eres més de parlar o d’escoltar?

R. Ambdues coses, però soc més de parlar. Soc el més major i això es nota.

P. -Els companys t’han ficat algun malnom?

R. Hi ha que em diuen ‘Marra’. Canari i Tonet IV em diuen ‘el gitano’. M’ho va ficar Emilio Peris i em fa gràcia.

P. -A qui se li oblida més sovint l’esparadrap o el moc verd?

R. Últimament ho duen tot de forma rigorosa. A Coeter II sempre li faltava el lavit. Quan et quedava poquet, et deia «xiquet hauràs de comprar més», però ell mai es feia l’ànim (riu). Moro, també.

P. -Fes-nos el cartell de la partida que t’agradaria veure amb pilotaris d’abans o d’ara.

R. Fa temps que ho pensava i és una partida que es podria fer actualment. Genovés II i Tonet IV contra Giner i Bueno. Tindria curiositat. He vist entrenar a Tonet IV en escala i corda, i si jugara pareixeria que ho fa en esta modalitat tota la vida.

P. -La pilota és capritxosa o li diu al que més juga?

R. També hi ha altre dit que es compleix prou, «la pilota sempre té més sort al que va per davant». Però moltes vegades és capritxosa. Paco sempre em diu que el que t’enganyes ets tu, ella fa el que toca. Per exemple, el passat diumenge a Bellreguard (partida d’anada de semifinals de la XXXVIII Lliga Caixabank – Trofeu Diputació de València de raspall) teníem per igualar a 15 des del rest, Lorja l’encara dalt i pega en l’estructura metàl·lica de la tela. Es va eixir i va caure en l’escala. Coses de la pilota.

P. -Una afició a banda de la pilota?

R. Tots els esports en general. Totes les modalitats de pilota, l’escala i corda m’encanta. El tenis i el futbol, també.

P. -Algun esportista que destaques a banda de la pilota?

R. Rafa Nadal, Roger Federer, Sergio Ramos i Cristiano Ronaldo. Son referents, m’agrada veure les seues rutines.

P. -El teu menjar preferit?

R. M’encanta menjar (bromeja). Em queda en el putxero, però «ai putxerocuanto te quiero, i a les 3 és com si no hagueres menjat res».

P. -Un grup o estil musical que t’agrade especialment?

R. El flamenc em ve de casta. Per descomptat, Camarón de la Isla. També m’agrada el rock. Michael Jackson, Freddy MercuryQueen, David Bowie, Depeche Mode… Soc fan de compositors com John Williams i Ennio Morricone.

P. -Pel·lícula favorita?

RRobin Williams, és un dels meus actors favorits. ‘El club de los poetas muertos‘ i ‘El indomable Will Hunting‘. M’agraden les pel·lícules de culte, les que et fan pensar. També em considere friki i sóc fan de sagues com les de Harry Potter, ‘El Señor de los Anillos‘…

P. -En una de l’oest series vaquer o indi?

R. Vaquer. Són els protagonistes.

P. -Amb qui t’agradaria prendre un refresc o una cervesa?

R. En Jennifer López no estaria malament, també en Antonio Banderas.

P. -Quin és l’emoji que més gastes amb el mòbil?

R. El de guinyar l’ull.

P. -Quin és el nom més estrany que tens en un grup de WhatsApp?

R. ‘Suh primicos’, és un grup d’amics del poble.

P. -Quin missatge ficaries per tancar esta conversa?

R. Que vaja bé, ens veurem al trinquet.

Compateix -

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies