Dimarts 02 de juliol_2024
a les: 20.48h Funpival
EL II CONGRÉS FUTUR I PILOTA S’HA CELEBRAT ESTE DIMARTS A LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA
El Saló d’Actes de la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la Universitat de València ha reunit este dimarts al món de la pilota amb la celebració de la segona edició del Congrés: Pilota i Futur, una iniciativa de la Fundació per la Pilota i la direcció general d’Esport de la Generalitat Valenciana, amb la col·laboració de la Càtedra de la Pilota. Un total de 8 hores d’aprenentatge destinades per als actors i actrius que protagonitzaran la pilota dels pròxims anys. Unes ponències diferents del ritme diari que ens habitua a la vaqueta on s’ha buscat posar en comú les diferents inquietuds que envolten a la pilota valenciana, no només com a un esport, sinó com a eina vàlida per a transmetre valors i coneixements que estan intrínsecs en la societat valenciana, tenint com a nexe d’unió el nostre esport.
Així, mitjançant temes com la psicologia i la medicina esportiva, el tractament de la pilota a les aules l’anàlisi de les instal·lacions per a practicar pilota o de la seua presència als mitjans de comunicacions i xarxes socials, inclosa la possible introducció de la intel·ligència artificial en els trinquets, al voltant del centenar d’assistents han pogut extraure les seues conclusions, per tant, de fer una pilota millor de cara el futur.
La cita ha iniciat ben prompte amb una benvinguda per part de les veus organitzadores, Ferran Calabuig, director de la Càtedra de Pilota; Josep Maria Soriano, president de la Fundació per la Pilota; Luis Cervera, director general d’Esport de la Generalitat Valenciana; i Paco Alòs, director de Relacions Socials i Institucionals de Caixa Popular, entitat col·laboradora.
David Llopis, psicòleg esportiu, ha estat el primer a intervindre amb la seua ponència ‘L’esport com a eina de desenvolupament personal’. En este sentit, Llopis ha centrat el seu discurs en la importància del benestar mental i les qualitats personals per tal de potenciar les habilitats i la competitivitat. Un aspecte que no sols s’aplica en l’esport, sinó també en la vida una vegada acabada la carrera esportiva i on David Llopis ha posat èmfasis l’entorn com a factor clau.
Una vegada impartida la ponència sobre psicologia esportiva, el congrés ha derivat cap a les instal·lacions de la pilota, concretament a una taula redona amb el Pla Director de Trinquets que incentiva la Fundació per la Pilota Valenciana amb la col·laboració de la Direcció General d’Esport. Un espai compartit entre José Manuel Espejo, arquitecte del Servei d’Infraestructures Esportives de la Generalitat Valenciana; Laura Magraner, gestora d’innovació en l’àrea d’esports de l’Institut de Biomecànica de València (IBV), Roberto Santatecla, arquitecte especialitzat en la construcció de trinquets i recintes pilotaris; i Mari Ángeles Vidal, gerent de la Fundació Esportiva Municipal de València.
Pel que respecta a esta temàtica, Espejo s’ha centrat a explicar els diferents plans d’instal·lacions esportives que hi ha hagut en col·laboració amb les institucions i els que hi han projectats amb les actualitzacions corresponents a la vida contemporània, és a dir, amb les carències heretades com el manteniment, la seguretat, la vida útil dels materials, la mancança de digitalització o la inadequació d’una norma federativa inadaptada; així com altres aspectes a tindre en compte com l’accessibilitat o l’eficiència energètica.
Així mateix, Laura Magraner ha exposat les diferents conclusions extretes en la recent sessió de treball, organitzada per la Fundació i la Direcció General de l’Esport, amb diferents estaments de la pilota amb tres fases. La primera amb un cens i condicionament de les instal·lacions, una segona amb l’elaboració d’una guia de construcció mancant en l’actualitat i una tercera que aposte per més qualitat de les instal·lacions i menys quantitat.
En esta línia, Santatecla ha repassat els projectes vinculats amb la pilota amb els quals ha treballat, com és el cas del disseny de les instal·lacions esportives en la creació dels nous centres docents, amb frontó, trinquet i canxa de galotxetes, així com la Ciutat de la Pilota, a més les modificacions necessàries als trinquets per a ajudar a la mediatització de la pilota.
La taula ha conclòs amb l’exposició de Mari Àngels Vidal amb la vinculació que guarda la ciutat de València amb la pilota a escala d’instal·lacions. Una situació on destaca l’activitat a la pedania de Borbotó i de la modalitat de Joc Falles organitzada per la Junta Central Fallera amb 210 jugadors, molts dels quals no estan federats. Per altre costat, les subvencions demanades a l’Ajuntament de València per part dels clubs de pilota (només dos) són molt inferiors a la de la resta d’esports. Un fet negatiu que se suma a un estancament en les Escoles de Pilota que segons Vidal invita a la reflexió interna per a dinamitzar i avançar. Pel que respecta la Pla Director, la gerent de la FDM creu més que València ha de recuperar el concepte placemaking, és a dir, convertir els espais públics físics en llocs d’encontre i convivència, ja que «l’espai a conquerir a la ciutat és el carrer», sense oblidar-se del riu i les pedanies.
El torn de la medicina esportiva ha arribat a càrrec del doctor Miguel Buil, metge i traumatòleg de l’esport. Una visió diferent, pel fet que Buil ha explicat les afeccions que han pogut tindre les lesions en els pilotaris i pilotaries que ha tractat en la seua carrera centrant-se en dues qüestions, la freqüència de les lesions i el dubte que es genera amb eixes lesions una vegada conclosa la seua carrera esportiva. I és que entre altres dades, el traumatòleg ha assenyalat que per les seues mans han passat 101 jugadors dels quals 74 estaven lesionats, amb un total de 107 lesions acumulades que es centren principalment en el muscle i les mans.
La taula corresponent a la pilota dins dels mitjans de comunicació ha mostrat dues cares. La pública amb Ricard Cobo, subdirector d’esport d’À Punt Mèdia; i la privada amb Moises Rodríguez, periodista de Las Provincias, i Aureli López, periodista de la 107.7 i col·laborador de Levante TV. Per la seua part, Cobo ha demanat l’ajuda del món de la pilota per a millorar el producte i fer-lo més atractiu a través d’un mitjà de comunicació bolcat en este objectiu. Una visió semblant per a Rodríguez, ja que ha conclòs en la creació de relats desvinculats del dia a dia per arribar al públic digital, «anar més al detall que al que és ampli», ha manifestat Moisés, mentre que Aureli López ha transmés una versió més romàntica de la pilota a través d’una explicació de la seua trajectòria vinculada al nostre esport.
La xarrada més allunyada de la pilota valenciana actual ha estat l’executada per Juanma Murua, economista i consultor de l’empresa Ecosistema Activo. En este cas, Murua ha plantejat com podria introduir-se la intel·ligència artificial dins de la pilota amb diferents exemples que es troben a altres esports. Entre les diferències alternatives, Juanma Murua ha detallat que l’impacte de les IA en l’esport es pot aplicar per a generar i transferir coneixements, per exemple amb entrenaments per a perfeccionar colps o les retransmissions automàtiques; la creació de noves experiències o l’hora d’organitzar, com amb una gestió automatitzada o amb noves oportunitats de cara a la publicitat. Un tren que la pilota deu agafar a temps, per a no quedar-se descolgat de la resta d’esports, ja que la direcció de la societat va encaminada en eixe sentit digital.
El II Congrés: Pilota i Futur ha continuat a la vesprada amb una taula redona on s’han compartit experiències per a introduir la pilota a les aules amb els professors Jordi Naya, David Soler i Lluís Ramos; el tècnic de Gestió Esportiva de la Generalitat Valenciana, Rodrigo Aranda, i Fran Zanón, tècnic de la Federació de Pilota i responsable del programa Pilota a l’Escola.
La cita ha encarat la recta final amb un taller de xarxes socials destinada als docents d’Educació Física impartit per Lola García, Creative Art de l’empresa Exit Up, i Silvia Alonso, coordinadora de xarxes socials de la Fundació per la Pilota.
Per a concloure, els assistents han pogut assistir a diferents comunicacions paral·leles per a completar així la formació en el dia de hui en el congrés.
En definitiva, una iniciativa necessària per a obrir una finestra a la reflexió del món pilotari de cara al qual s’aveïna els pròxims anys i com afrontar-ho, per tal que continue bategant amb força i salut.
MOLT INTERESSANT POSADA EN COMÚ D'EXPERIÈNCIES I VALORACIONS EN LA 'JORNADA CLUBS DE RASPALL'
Dissabte 14 de setembre_2024
Contacte
Fundació de la Comunitat Valenciana per la Pilota Valenciana
C/ Sant Francesc de Borja Nº 56
CP:46701 - Gandia
Telèfon: 664 65 45 87
Email: info@funpival.es