Dissabte 14 de setembre_2024
a les: 18.08h Funpival
MOLT INTERESSANT POSADA EN COMÚ D’EXPERIÈNCIES I VALORACIONS EN LA ‘JORNADA CLUBS DE RASPALL’
Al trinquet de Xeraco ha tingut lloc este dissabte, dia 14 de setembre, la ‘Jornada clubs de raspall’, que ha estat una iniciativa promoguda per la Direcció General d’Esport, organitzada per la Càtedra de la Pilota i la Fundació per la Pilota i on han col·laborat el Club de Pilota de Xeraco i la seua escola de pilota.
La sessió ha començat amb l’apartat de la programació nomenat ‘Experiències de gestió i organització de clubs de raspall’, que ha estat d’allò més interessant per la varietat de veus participants i les seues valoracions. En esta part de la jornada han intervingut representants de clubs o escoles de pilota de Tavernes de la Valldigna, Oliva, Villalonga, Piles, la Font d’en Carròs, Xeraco i Daimús.
Damunt la taula s’han posat infinitat d’aspectes relatius a la manera de funcionar dels clubs i les escoles, així com les facilitats o les dificultats amb les quals es troben.
Entre totes les exposicions, els temes més coincidents han sigut les infraestructures o l’absència d’elles per a la pràctica i l’ensenyament de la pilota; també el sistema de competició actual en el nivell base, l’organització del qual li resta atractiu als participants i responsables de les escoles perquè hi ha massa activitat i es troba molt dispersa; a més s’ha destacat la importància d’incloure la pilota als centres educatius com a activitat extraescolar, de manera que es puga ensenyar i practicar cada dia i no solament un dia de manera anecdòtica o curiosa.
Després d’un bon esmorzar la jornada ha continuat amb la intervenció de Carles Moratal, realitzador de televisió amb una gran experiència en les retransmissions de pilota, qui ha parlat de la importància de la televisió per a apropar la pilota a la gent que no la coneix. La visibilitat a través de la televisió és fonamental, encara que també ha incidit que la pilota s’ha d’adaptar als nous temps perquè la retransmissió siga accessible a tot el món i no solament a aquells que són coneixedors de les seues regles i particularitats.
A continuació ha pres la paraula Rafa Tormo, que ha fet un poc de memòria història pel que respecta als trinquets i els seus orígens, a més d’explicar el projecte de la canxa de pilota grossa dut a terme des de Palmera que respon a la voluntat de buscar nous espais diferents dels trinquets per a facilitar i fomentar la pràctica de la pilota, apropant-la a la societat i fent que s’interesse per ella.
Posteriorment, els jugadors professionals com Canari i Vicent, joves com Ibiza i David, així com exprofessionals com Coeter II, Galán, Guille i Dorín, han contestat a una sèrie de preguntes respecte a com s’iniciaren en la pràctica de la pilota, on majoritàriament va ser per familiars o per conéixer-la en els carrers dels pobles. També han parlat de com ha sigut el seu pas per la pilota i les expectatives de futur per al nostre esport.
Tot seguit s’ha fet una reflexió sobre els temes tractats, concloent la importància de dur a terme estes jornades per posar en comú problemàtiques, solucions i idees respecte de la pilota.
EL II CONGRÉS FUTUR I PILOTA S'HA CELEBRAT ESTE DIMARTS A LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA
Dimarts 02 de juliol_2024
Contacte
Fundació de la Comunitat Valenciana per la Pilota Valenciana
C/ Sant Francesc de Borja Nº 56
CP:46701 - Gandia
Telèfon: 664 65 45 87
Email: info@funpival.es